FilmIndia Blog

Acteurs in India: filmsterren of goden?

http://wallpapersdsc.net/celebrities/shah-rukh-khan-8469.html

Tekst: Charla Manohar

Bollywood-acteur Amitabh Bachchan raakte in 1982 zwaargewond tijdens de opnames van zijn film Coolie (regie: Manmohan Desai). In kritieke toestand belandde hij in het ziekenhuis. Het hele land was in shock. De onoverwinnelijke superster, die iedere schurk een kopje kleiner maakte op het witte doek, vocht nu voor zijn eigen leven.

Het was een scenario dat niemand had kunnen verzinnen of schrijven. De filmindustrie hield zijn adem in, terwijl de ster op heroïsche wijze zijn strijd in het ziekenhuis voortzette. Maar hij vocht niet in zijn eentje.

Zie je het al voor je? Heel Nederland in rep en roer, biddend voor het welzijn van Huub Stapel?

Duizenden mensen verzamelden zich dagelijks bij het ziekenhuis. Fans gingen massaal naar tempels om te bidden voor Bachchans leven. De familie Bachchan werd tijdens bezoekuren bij het ziekenhuis overspoeld met bloemen en beterschapskaarten. Op televisie werden zijn medische dossiers net zo uitgebreid besproken als de stijging of daling van marktaandelen. Het was een uitbarsting van ongekende liefde voor de man die het publiek jaar in, jaar uit entertainde.

Eén fan had wel heel veel over voor het herstel van de superster. Hij liep 430 kilometer achterwaarts op blote voeten van Baroda naar Mumbai om het huis van Amitabh Bachchan te bereiken. Na Bachchans terugkeer ontmoette hij deze man, en hij gaf hem zijn zegen. De devotie onder Indiërs wereldwijd was fenomenaal. Het was het bewijs van de overweldigende populariteit van de acteur.

Zie je het al voor je? Heel Nederland in rep en roer, rennend naar de kerk om te bidden voor het welzijn van Huub Stapel?

Bij veel Indiërs ontstaat er een emotionele band tussen henzelf en de ster op het witte doek

Fan
Het fenomeen ‘fan’ kennen we allemaal: mensen die gillen en in huilen uitbarsten wanneer zij hun favoriete artiest ontmoeten. Maar in India heeft het begrip ‘fan’ een totaal andere lading. De relatie tussen een acteur en het publiek gaat veel dieper dan de hysterie bij een ontmoeting.

Bij veel Indiërs ontstaat er een emotionele band tussen henzelf en de ster op het witte doek. Zo werd Bollywood-acteur Shah Rukh Khan, na enkele succesvolle liefdesverhalen als Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995, Aditya Chopra) en Dil Toh Pagal Hai (1997, Yash Chopra) gezien als de ideale schoonzoon.

Ook Bachchan maakt deel uit van ieders leven. De acteur, die in eerste instantie voor rollen werd afgewezen omdat hij te lang was en geen goede stem had, wist iedereen te overtuigen door zijn sterke personages. Hij schitterde in elk genre en groeide uit tot een van de meest geliefde sterren in India.

Deze vorm van devotie is te herleiden naar de eerste films die in India werden gemaakt

Mythologie
De sterren worden aanbeden door de ’gewone’ man. In de ogen van de fans kunnen de sterren niets verkeerds doen. Deze vorm van devotie is te herleiden naar de eerste films die in India werden gemaakt.

Die waren mythologisch van aard. De acteurs vertolkten de rollen van goden, zoals Krishna in de verfilming van het religieuze epos Mahabharata en Hanuman in de verfilming van het epos Ramayana. De acteurs deden dit met zoveel overtuigingskracht dat het publiek hen daadwerkelijk als goden ging beschouwen.

Ongeveer vijfentwintig procent van de Indiase bevolking, zo’n driehonderd miljoen mensen, leeft onder de armoedegrens, vooral minderheidsgroepen, kastelozen en vrouwen. Zij zijn op zoek naar een beetje geluk in welke vorm dan ook. Films bieden uitkomst. Ze geven hoop. Hoop op een beter leven, hoop dat het goede het kwade overwint. En iedereen die het voor elkaar krijgt om mensen daarin te laten geloven wordt aanbeden.

Door de jaren heen zien we dat sterren in India bijna altijd larger-than-life rollen hebben gespeeld. Hun personages bezitten alle juiste karaktereigenschappen, zoals moed, vriendelijkheid en gevoel voor humor, ze zijn romantisch en liefdevol. Fans hebben vervolgens de neiging om door elkaar te halen wat ’reel’ is en wat ’real’.

Er zijn in India zelfs sterren met hun eigen tempels. Er staat een foto van de acteur op een altaar, bedekt met een bloemenkrans, en daarnaast brandt een kaarsje.

‘Ik wil acteur worden, help mij!’ riep hij

Ondenkbaar in Nederland
Niet alleen in India komen we bizarre situaties rond filmsterren tegen. Ook in Canada hebben fans zichzelf niet altijd in de hand.

Tijdens de uitreiking van de Indiase Oscars in Toronto in 2011 rende een man uit het publiek ineens het podium op, nadat een van de grootste sterren uit Bollywood het podium had betreden. Hij groette hem en greep naar zijn voet. ‘Ik wil acteur worden, help mij!’ riep hij.

De acteur in kwestie, Shah Rukh Khan, schrok van het voorval. Hij vroeg de man om alsjeblieft op te staan. De man weigerde en greep Khans been steviger vast. Dit viel niet in goede aarde bij de acteur, die net een knieoperatie achter de rug had. Er moesten beveiligingsmensen aan te pas komen om de fan van het podium te verwijderen. Khan beloofde hem achter de schermen te ontmoeten. De overrompelde acteur maakte er vervolgens een grapje van: ‘Dit is nou mijn grootste probleem. Alleen mannen grijpen naar mijn benen. Zijn er geen dames in de zaal die actrice willen worden?’ De zaal lag in een deuk.

Een bizarre situatie die ondenkbaar is in Nederland, maar ook in Hollywood.

Indiërs hebben nu toegang tot veel meer vormen van entertainment wereldwijd

Extreem
Hoe ontstaat deze extreme vorm van ‘fan’-zijn? Is het een slaafse mentaliteit, waardoor fans verblind zijn door het aura van sterren en hen zien als de ’uitverkorene’? Is het een vorm van respect? Of is het afgunst vermomd als verering (‘wat zij hebben bereikt wil ik ook’)? Streven fans daarom na om hun leven volledig te wijden aan een artiest?

De afgelopen jaren zien we een verschuiving, waarbij acteurs in India minder extreem worden aanbeden. Er is nog altijd wel sprake van hysterie zo nu en dan, maar de huidige generatie pint zich niet meer zo vast op een acteur. Zij hebben eerder respect voor de prestaties van acteurs, dan dat ze de acteurs aanbidden en geloven dat zij door magie worden omringd. Fans begrijpen steeds beter dat het ook maar gewoon mensen zijn.

Daarbij komt dat er door technologische ontwikkelingen als internet een compleet nieuwe wereld voor deze jonge generatie is opengegaan. De toegang tot het Westen geeft ruimte voor invloeden van buitenaf. Indiërs hebben nu toegang tot veel meer vormen van entertainment wereldwijd, en ze kijken met een meer kritisch oog naar hun eigen artiesten. Wat is het dat hen aantrekkelijk maakt? Zijn ze de liefde en devotie wel waard?

Niet alleen de fans zijn nuchterder geworden, ook de acteurs zelf staan meer met beide benen op de grond. Ze houden van hun fans, maar realiseren zich ook dat de dagen waarin ze als goden werden aanbeden voorgoed voorbij zijn, onder invloed van maatschappelijke veranderingen. Ook al zal het fenomeen van de extreme fan wel nooit helemaal verdwijnen: denk maar aan het been van Shah Rukh Khan.

 

Related

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *