interview-dirk-verhoeven-diy-day_header
FilmIndia Blog interview news

Interview Dirk Verhoeven – DIY DAY

Ik sprak Dirk Verhoeven over dit initiatief, de masterclasses Film&Leven en de huidige stand van zaken.

Interview Dirk Verhoeven – DIY DAY

Do it yourself day dit jaar is een initiatief van het Indian Film Festival The Hague en het Domein voor Kunstkritiek. Het Domein voor Kunstkritiek zet zich sinds 2004 in voor de kritiek van de toekomst. Zij staan voor het herijken en verrijken van de onafhankelijke reflectie op kunst. In samen werking met het Indian Film Festival was het domein opzoek naar ‘Indian Film Freaks’. Een unieke kans om diep in India en haar onafhankelijke filmcultuur te duiken, meer te leren over cinema schrijven, de films op het festival te bekijken en filmmakers te ontmoeten. Ik sprak Dirk Verhoeven over dit initiatief, de masterclasses Film&Leven en de huidige stand van zaken.

Ten eerste hoe bent u terecht gekomen bij het Indian Film Festival The Hague?

Festivaldirecteur Ricardo Burgzorg benaderde het Domein voor Kunstkritiek om een schrijfproject op te zetten rond de komende editie van het Indian Film Festival The Hague. Het Domein richt zich op de talentontwikkeling van denkers en schrijvers over kunst en organiseert schrijfprojecten, workshops en masterclasses in alle disciplines: dans, theater, muziek, beeldende kunst, literatuur én last but not least film.

Ricardo zocht naar mensen die over de Indiase onafhankelijke cinema zouden willen nadenken en schrijven en klopte aan bij het Domein. Deze cinema verdient de aandacht van filmjournalisten, ook in Nederland, maar krijgt deze onvoldoende. ‘Dan organiseren we het toch zelf?’, aldus Ricardo. Ik hou erg van deze do-it-yourself mentaliteit en ben mij er persoonlijk tegenaan gaan bemoeien omdat ik de projectleider film ben binnen het Domein en een achtergrond als filmwetenschapper heb.

Hoe zou u uw band met India omschrijven?

Net als de Nederlandse filmjournalisten zijn ook mijn ogen gericht op Europa en Noord-Amerika als het film betreft. Binnen Azië ben ik alleen in Japan geweest, een land, cultuur en cinema die mij erg gegrepen hebben. Dat bood wel de opening voor mij naar niet-Westerse films, naar vertelstructuren die lak hebben aan ons dwingende klassieke Hollywood-narratief. Verfrissend dat te ervaren.

Ik gaf mij ooit op bij het filmhuis in Utrecht – waar ik woon – voor een filmcursus Bollywood, maar het leek ernaar dat ik zo’n beetje de enige Utrechter was die dat deed, dus de pret ging niet door. India ken ik vooralsnog alleen van de documentaireserie Van Bihar tot Bangalore van Jelle Brandt Corstius, waarvan met name is blijven hangen waar een babymeisje kan eindigen als de ouders haar niet willen. Heftig. Eén van mijn beste vrienden is in India geboren en werd door een Nederlands koppel geadopteerd. Ik bleef maar denken: had hij ‘geluk’ als jongen geboren te worden?

Het beeld dat ik van India heb is door die benauwende documentaireserie op de licht-deprimerende, nasale toon van Brandt Corstius dus niet dat van een bijster leuk land. Ik zou wensen door het inlezen en zien van de films op het festival buiten onvrijheden en heftige problematiek ergens toch ook een sprankje hoop te zien voor de toekomst van het land.

Waarom geeft u deze Film & Leven masterclasses en waarom vindt u dat mensen zich moeten aanmelden?

Het gezamenlijk doel van het Domein en het festival is met dit terugkerende schrijfproject een nieuwe generatie journalisten, schrijvers en denkers duurzaam kennis te laten maken met de onafhankelijke Indiase cinema, om na deze introductie-editie in de volgende jaren samen een verdiepende en enthousiasmerende festivalkrant te maken, de Daily Indian.

In editie 2016 richten we ons allereerst op de ontmoeting met Indiase filmmakers en wat hen drijft om te maken.

In editie 2016 richten we ons allereerst op de ontmoeting met Indiase filmmakers en wat hen drijft om te maken. Om een grondige bodem te leggen van waaruit we deze makers gaan interviewen, organiseerde het festival voor de deelnemers een avondcursus Inleiding Indiase cultuur & cinema, waarin we leren over het land, de regionen en de diversiteit aan culturen en filmstijlen. Voorafgaand en tijdens het festival bekijken we de filmtitels en spreken met de filmmakers, live en online. Het Domein voor Kunstkritiek stelt een team samen bestaande uit een hoofdredacteur, interviewbegeleider en blogcoördinator die de deelnemers schrijftips bieden en van feedback op de gemaakte artikelen voorzien.

Er zijn zes deelnemers die zich momenteel voorbereiden op het festival en de interviews en achtergrondverhalen die zij zullen schrijven door in navolging op de lezing verder in te lezen over onder meer Indiase multiplex. In de lezing leerden we al over de aard van deze filmhuizen. Dat zij in winkelcentra liggen en met name toegankelijk zijn voor de rijkere bevolkingsgroepen. Dat er tientallen films tegelijkertijd in tientallen zalen draaien, waardoor er ruimte ontstaat voor de onafhankelijke films, terwijl je in Nederland in dergelijke megabioscopen voornamelijk commercieel aanbod ziet. Dat de filmbeleving in India erg verschilt met het Westen. Een film is daar een sociaal evenement: het eerste kwartier gebeurt er weinig interessants in de film omdat het ‘inloop’ is voor publiek, publiek dat met elkaar door de film heen praat, naar buiten loopt en weer terugkomt.

We zijn content met zes gedreven, vrouwelijke deelnemers. Alleen, waar zijn de mannen? Hoewel we in gang zijn, zou een enkele mannelijke aanmelding best nog welkom zijn. Misschien voor wat extra discussie binnen onze groep, als je meeneemt dat een groot deel van de films deze editie zich focussen op het thema ‘gender’.

Tot wanneer zal het project doorgaan?

De deelnemers zullen deels vooraf, maar met name tijdens het festival films kijken, filmmakers interviewen en thematische artikelen schrijven. De intentie is om na deze ‘kennismakingseditie’ met deze deelnemers en nieuwe aanwas ook in volgende jaren te blijven schrijven over de Indiase cinema, dieper in het land, de films en het festival te duiken en samen te werken aan een festivalkrant.

Wat wilt u de leerlingen leren?

In eerste instantie nemen we met de lezing en de ontmoetingen met de aanwezige filmmakers een eerste duik in de Indiase cultuur en cinema. Naast het leren kennen van het land en de films die er vandaan komen, brengen we de deelnemers kennis bij over hoe je een interview af kunt nemen en het vervolgens als een vlot lopend verhaal op papier of -in ons geval – het blog zet. We leren ze daarnaast een aantal basisbeginselen binnen de essayistiek, wanneer we hun achtergrondverhalen nakijken en finetunen.

Wat vindt u van de samenwerking met het Indian Film Festival?

Voordat ik heb kunnen bedenken ‘Goh, het zou wel leuk zijn als iemand foto’s van onze lezing maakt’, heeft het festival al een fotograaf gecharterd. Het is waardevol en enthousiast makend om met een professionele, even hardwerkende als sympathieke partner als het Indian Film Festival The Hague samen voor hetzelfde zinvolle doel te gaan.

Melis Buhrs – 6 oktober 2016

Related

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *