FilmIndia Blog

Uit liefde voor Rajesh Khanna

Do Raaste, still I

Uit liefde voor Rajesh Khanna
Tekst: Venita Riana Baldew

Mijn vader luistert graag naar Bollywood-liedjes uit de jaren zestig en zeventig. Is het alleen maar jeugdsentiment? Of komt het misschien, omdat hij altijd fan is geweest van Rajesh Khanna (1942 – 2012), één van de grootste Indiase sterren uit die periode? Dat kan ik goed begrijpen, aangezien ik zelf ook fan ben van een Bollywood-acteur: Shah Rukh Khan, die net als bij veel andere vrouwen ook mijn hart sneller doet kloppen.

Mijn vader praat altijd vol lof over de films waar zijn held Rajesh Khanna in speelde. ‘Bij zijn films kreeg je altijd een heldere boodschap mee,’ zegt hij dan met een stralend gezicht.

Zo heeft hij Khanna’s film Anand (1971, Hrishikesh Mukherjee) al meer dan twintig keer gezien. In deze film speelt Khanna de titelfiguur, een man die aan kanker lijdt. Zijn vriend (Amitabh Bachchan) toont een grote affectie voor deze rusteloze, maar ook vrolijke jongeman. Door Anands enthousiaste en optimistische levensinstelling gaat zijn vriend het leven ook op een meer positieve manier ervaren. Voor zijn rol in Anand won Khanna de Filmfanfare Best Actor Award, een grote filmprijs in Bollywood.

Ook de film Do Raaste (1969, Raj Khosla) is één van mijn vaders favorieten. Deze film draait om de keuzes en de beproevingen in het leven van een man uit de lagere middenklasse van de samenleving.

Wat maakte Rajesh Khanna nu zo bijzonder als acteur, vroeg ik aan mijn vader. In de jaren zestig en zeventig waren er toch wel meer belangrijke Bollywood-sterren, waarom sprong Khanna eruit? Khanna was anders, legde mijn vader uit, omdat de rollen die hij speelde uit het leven gegrepen waren. Dat Khanna zijn rollen perfect presenteerde, bleek ook uit de lof van beroemde tegenspelers als Amitabh Bachchan. Hij vertelde ooit: ‘Ik heb mijn roem te danken aan het feit dat ik met Rajesh Khanna in Anand heb gespeeld. Mensen kwamen later naar me toe en vroegen me: hoe ziet Khanna er in het echt uit, hoe gedraagt hij zich in het echt?’

Na de kaskraker Haathi Mere Saathi (1971, M.A. Thirumugham) en nog vijftien hitfilms die records braken, had Rajesh Khanna een enorme schare fans achter zich. Filmfans beschouwden hem als een god. Rajesh Khanna was vooral populair bij vrouwen, die hem soms belaagden bij publieke optredens. Zij stuurden hem ook brieven geschreven met hun eigen bloed, en zij kusten zijn auto’s. Mannen gingen hun haar dragen zoals Khanna, in een zijscheiding. Mijn vader wilde ook graag hetzelfde kapsel als Khanna dragen, maar hij koos uiteindelijk toch voor de in Suriname populaire Afro.

Er is in India nooit eerder zo’n heisa ontstaan om een filmster als bij Rajesh Khanna, maar het was zeker niet de laatste keer. Dit jaar was in de film Fan (regie: Maneesh Sharma) te zien hoe een filmster wordt gestalkt door een man die zichzelf met plastische chirurgie in zijn evenbeeld heeft veranderd (Shah Rukh Khan in een dubbelrol).

En tijdens het Indian Film Festival wordt de documentaire For the love of a man (regie: Rinku Kalsy) getoond. Deze film gaat over de fan-cultuur rondom de Zuid-Indiase acteur Rajinikanth. Voor zijn fans is het onderscheid tussen film en werkelijkheid even vaag als het onderscheid tussen Rajinikanth en een godheid. De documentaire verkent de fan-cultuur van acteurs, die beroemd hopen te worden door de sterren die ze op het witte doek zien te imiteren. Daarbij leidt Rajinikanths roem ook tot waanzin bij families, die al hun geld uitgeven aan zijn films.

Mijn vader was weliswaar een superfan van Rajesh Khanna, maar hij zag hem niet als een god. Net zoals ik Shah Rukh Khan niet als een god zie, ook al heb ik sinds mijn dertiende een poster van hem boven mijn bed hangen.

Als mijn neven en nichten op bezoek komen draait hij altijd liedjes uit oude Rajesh Khanna-films. Zij kijken hem dan vragend aan, waarop hij altijd zegt: ‘Jongens en meisjes, deze muziek moeten jullie blijven luisteren, want old blijft gold.’

Rajesh Khanna leeft niet meer, maar zijn herinnering leeft voort.

 

Related

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *