stang_header
interview news

Stang Gubbels over het Indian Film Festival The Hague

Stang Gubbels, een van Nederlands bekendste Grafisch Vormgevers, ontwierp het logo van het Indian Film Festival The Hague en is ook verantwoordelijk voor het campagnebeeld vanaf de start in 2011.

Stang Gubbels over het Indian Film Festival The Hague

Stang Gubbels, een van Nederlands bekendste Grafisch Vormgevers, ontwierp het logo van het Indian Film Festival The Hague en is ook verantwoordelijk voor het campagnebeeld vanaf de start in 2011. Wat was zijn inspiratie en waarom werkt hij graag voor IndianFFTH? Ik vroeg het hem tijdens een interview.

Stang Gubbels (1966) studeerde grafische vormgeving aan de Willem de Koning Academie te Rotterdam. Nadat hij was afgestudeerd heeft hij voor verschillende reclamebureaus gewerkt. Ondertussen werkt hij al 23 jaar als zelfstandig grafisch ontwerper en illustrator, hij heeft zich gevestigd als vrij illustrator omdat hij meer houdt van tekenen dan reclames verzinnen.

Stang heeft een uitgebreide lijst van opdrachtgevers: multinationals als KLM en IBM, verschillende non-profitorganisaties, de Kunsthal Rotterdam, Concertgebouw, Festival Jong!, Amsterdam Art Fair, Villa Mondriaan en ga zo maar door. Stang is ook al een aantal jaar werkzaam voor het Indian Film Festival The Hague.

Stang en festivaldirecteur Ricardo Burgzorg kennen elkaar al jaren. Toen hem werd gevraagd dit jaar weer het campagnebeeld te maken voor het Indian Film Festival zei hij dan ook meteen ja! Ter verduidelijking vertelt hij: ‘Ik werk al een jaar of 10 samen met Ricardo, het begon met ‘über blick’. Het ontwerpen van een eigen huisstijl; een zwarte man die speelt met een abstracte vorm. Een ander project in samenwerking met Ricardo was My first Art Collection en nu dus al een aantal jaar het IndianFFTH. Wat deze samenwerking zo goed maakt is de vrijheid die ik krijg voor mijn ontwerpen’.

Creativiteit en eigen ontwikkeling is iets wat het IndianFFTH graag stimuleert.

Wat deze samenwerking zo goed maakt is de vrijheid die ik krijg voor mijn ontwerpen

Stang zegt altijd te zoeken naar de meest directe vorm van communicatie volgens het Kiss-principe: Keep it simple stupid. Zo zijn de beelden altijd heel duidelijk, je kunt er meteen uit opmaken wat er wordt afgebeeld. Maar ook hebben zijn robuuste beelden een gevoelswaarde die vorm en inhoud overstijgt.

Stang is nog nooit in India geweest maar heeft een uitstekend inlevingsvermogen. Hij heeft iets met film en is gefascineerd door kunst en cultuur. Voor zijn ontwerp werd hem gevraagd iets met een pauw te doen, vele festivals hebben een dier als logo, nationaal symbool van India. Hierover zegt hij: ‘Zo ga ik dan aan de slag’. Op de afbeelding is duidelijk een vogel te zien omringd door bollen die symbool staan voor de ogen in pauwenveren. De kleuren van de Indiase vlag zijn verwerkt in het ontwerp.

Stang heeft een stijl die meteen te herkennen is. Als organisatie zijn wij blij met deze samenwerking en erg trots op het ontwerp dat Stang gemaakt heeft.

Melis Buhrs – 27 september 2016

stang

Stang

Related

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *