Thuiskok,-fotografie-Piek-(2)
food

Thuiskok Rajani Nambiar: ‘Ik ben de enige in de omgeving die authentiek Zuid-Indiaas kookt’

Haar gasten komen van heinde en ver. Eindhoven, Antwerpen en zelfs uit Noorwegen. Wie de kookkunsten van Rajani Nambiar (62) heeft geproefd, is gegarandeerd verkocht.

Thuiskok Rajani Nambiar:

‘Ik ben de enige in de omgeving die authentiek Zuid-Indiaas kookt’

tekst: Annerieke Simeone
beeld: Piek

Haar gasten komen van heinde en ver. Eindhoven, Antwerpen en zelfs uit Noorwegen. Wie de kookkunsten van Rajani Nambiar (62) heeft geproefd, is gegarandeerd verkocht. De Indiase kok die samen met haar man Jan een huiskamerrestaurant in Naaldwijk bestiert, kijkt er zelf niet van op als ze weer eens vol zit: “Ik ben de enige in de omgeving die authentiek Zuid-Indiaas eten maakt”.

Toen Rajani zo’n dertig jaar geleden voor de liefde naar Nederland kwam, ging ze aan de slag bij een Indiaas restaurant in Rotterdam. Het werd een regelrechte deceptie: “Alles wat ze maakten, kwam uit het Noorden van India. Ze boden maar twee sauzen aan, wit en rood. Niet alleen eenzijdig, de smaken werden zelfs aangepast. In India kom je zulk voedsel niet tegen”. Ook ergerde ze zich aan de nonchalance van haar mede-koks: “Dan warmden ze weer een bevroren palak paneer van de dag ervoor op. De spinazie kwam soms zwart uitgeslagen op het bord. Ze dachten er gewoon niet over na”. Nadat ze ontslag had genomen, schreef ze andere restaurants aan. Er moest toch iemand zijn die een verfijnde keuken apprecieerde? Niemand reageerde.

“Berucht zijn inmiddels haar Masala Dosa-avonden”

Omdat Rajani niet de financiële middelen had om een eigen restaurant op te zetten, kookte ze voortaan thuis. Sindsdien is het een komen en gaan van mensen die de fijne kneepjes van het vak willen leren of gewoon een hapje willen eten. Berucht zijn inmiddels haar Masala Dosa-avonden, waarbij ze Zuid-Indiase ‘pannenkoeken’ maakt van rijst en zwarte linzen en de zondagse lunch, waar gasten onder meer garnalencurry en groene mango geserveerd krijgen op een bananenblad. Maar de meeste gerechten die Rajani maakt zijn vegetarisch: “Ik krijg vaak van mijn gasten te horen: ‘wat is het toch allemaal gezond’. Maar dat ben ik gewend. Uit het plaatsje Udupi waar ik vandaan kom, eten de meeste mensen bijna allemaal vegetarisch. Goed voor het lichaam, vinden ze. Sommigen eten niet eens uien of knoflook, want zo redeneren ze: vuilnis verdwijnt in de aarde, en wat onder de grond groeit, kan echt niet gezond zijn”.

In huize Nambiar liggen dan wel mes en vork op tafel, het is eigenlijk de bedoeling dat je met je rechterhand eet. En grote kans dat na een bezoek aan Rajani die hand de hele avond heerlijk ruikt naar kardemom, kokos, kruidnagel en gember. Kruiden en specerijen die veel gebruikt worden in de Zuid-Indiase keuken. Als je geluk hebt, maakt Rajani ook een keer rijst met cashewnoten, saffraan en geklaarde boter voor je, een speciale rijst die vaak met verjaardagen wordt opgediend. Het recept leerde ze van haar moeder. Rajani is inmiddels gewend aan haar leven in Nederland, al blijft ze het moeilijk vinden dat niemand meer onaangekondigd haar huis binnenloopt: “In India komen mensen gewoon langs en brengen ze hapjes mee. Hier belt iedereen van tevoren. Het was echt een cultuurshock voor me. Maar gelukkig heb ik hele leuke buren”. Ze pauzeert even, zonder de vraag af te wachten. Dan zegt ze lachend: “Ja, nu durven ze weleens onverwachts langs te komen, al blijven ze het moeilijk vinden”.
www.nambiar.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *